top of page

Megtalálni a fotóst vagy videóst!

Nagy a „vállalkozók” sora! Nehéz választani közülük: a legolcsóbb vagy a legdrágább?
Ki legyen az, aki megörökíti a nagy napunkat? Hát ez itt a kérdés!

Nem kis feladat, rengeteg esküvői fotós és videós oldalt kell végig böngészni, azokat összehasonlítani. Mindenki másképp nevezi, másképp tagolja, mi mit jelent, és akkor mennyibe is kerül?

Egy biztos, most találtatok egy oldalt, ahol teljesen egyértelmű árak vannak (amik nem változnak menet közben), és mind a fotózást, mind a videózást meg tudjátok rendelni – akár külön-külön, akár együtt. És mindent elmagyarázok! Az elejétől a végéig. Sőt, ha rajtam múlik, vidám lesz ez egész esküvő! 

Gyűrűk
Izlandi esküvő

Személyes találkozó

Személyes találkozót szoktam javasolni a párnak (nem az anyóssal vagy jóbaráttal), amelyen megbeszéljük az esküvői fotózás legfontosabb feltételeit, sok fontos részletet pontosítunk (helyszínek, időzítés, közlekedés, résztvevők száma, stb.), amik a vállalási árat is befolyásolhatják. Tisztázandó a jegyes és a kreatív fotózás helyszíne, ideje, a meglepetés programok, majd a felvételek kidolgozása, átadása, fotókönyv, papírkép, poszter, stb. készítése. Közösen kiválasztjuk a legmegfelelőbb csomagot a Ti szempontjaitok alapján. Mivel nekünk nagy tapasztalatunk van ebben a témában, sokat segítünk a tanácsokkal, mikor mit kell és hogyan csinálni.

Volt már olyan esetem, amikor a fiatalok fáradtan, összetörve az előző esti buli után közvetlenül jöttek a fotózásra, és az arcukon volt, hogy „művészkém, most csinálj rólunk állati jó képeket”. Jeleztem nekik, hogy fotós vagyok nem varázsló. Ezzel azt akarom mondani, hogy együtt kell működjünk, nektek is akarni kell – sőt, elősegíteni – hogy jó képek készüljenek. Szerencsére ez egy Jegyes fotózás akart lenni, amit áttettünk egy másik időpontra.

Azt sem bánom, sőt jót szokott tenni, ha készültök és mutattok néhány esküvői fotót a netről, ilyet szeretnénk vagy legalább ilyen stílusban. Ez közel visz a jó végeredményhez, mert ne akarjak klasszikus beállított esküvői fotókat készíteni, ha inkább zsurnaliszta képekért vagytok oda. Vagy épp fordítva!

Jegyesfotózás

Jó tudni

A jó esküvői fotós vagy videós egyszemélyben pszichológus (sokszor a fiatalok lelkét kell ápolni), dekoratőr (hogy a főasztalnál a pár is látszódjon, és ne csak a sok kellék), öltözködési tanácsadó (mert az uszályt nem muszáj mindenhová viselni), rendező (aki meg-mondja, hogy mikor és hogyan vonuljanak be, stb.)

És természetesen fotós vagy a videós, jártas a kreatív, a divat, a sport, az étel, a design, a portré és a riport műfajokban is. De mindez kevés, mert a Ti közreműködésetek nélkül nem fog tudni olyan felvételeket készíteni, mint amilyet megálmodtatok.

Fekete-fehér

A fotózás

Van aki imádja a fekete-fehér képeket (én is) mást meg lever a víz, hogy ez a régi időket idézi. Nagyon szeretem a lágyított (nem homályos), elszínezett, hangulatos fotókat is. Az utóbbiakat elég macerás elkészíteni (színszűrők, különböző előtétek, lágyítók kellenek hozzá), emiatt több idő kell a kivitelezéshez. Ezzel azt akarom mondani, hogy az esküvő napján alá kell rendeljétek magatokat a „feladatnak”. Közös célunk, hogy nagyon szép fotókat készítsünk. Emiatt néha többször is meg kell ismételni egy-egy mozdulatot.

Volt, hogy kérték: a naplementében is csináljunk fotókat. A naplemente elég gyorsan zajlik, sok idő nincs. Szóltam a párnak, hogy most kellene kimenni, van kb. 5 percünk. De épp akkor hozták ki a második fogást. Majd, ha megettük, volt a válasz. Mondanom sem kell, semmi sem lett a naplementés fotózásból. Mire kiértek a teraszra a nap már nem volt sehol. Nagy volt a csodálkozás.

Az átadásra kerülő összes felvétel keresztül megy egy utómunkán (válogatás, color és kompozíciós korrekció, alapretusálás).

Az ajánlat alapján több fotó komolyabb retust kap.

A letöltésre kerülő mappa tartalmazni fog egy Hi-res (nagy felbontású) és egy Low-res (alacsony felbontású) könyvtárat.

Úgynevezett nyers fotókat NEM adok át.

Ha mindenben megállapodtunk, szerződés aláírásával, foglaló átadásával zárul a MEGBESZÉLÉS.

A fotókönyv

Mi sem lehetne tökéletesebb emlék az esküvődről, mint egy FOTÓKÖNYV. Benne a legjobban sikerült fotókkal. Kézzel fogható, papír alapú, fényes vagy ha akarod matt felületű, gyönyörű már a borítója is. Addig nézed egy-egy oldalát amíg akarod, együtt is nézheted a kedveseddel, a családdal vagy a barátokkal. Teljesen más érzés, mint egy monitor vagy tablet. Áramszünet esetén is nagyon jól működik!

 

A jövőnek dolgozunk

50 év múlva hol lesznek ezek a digitális hordozók? Ha már nem lesz olvasható a DVD, a pendrive-on megsérültek a file-ok, a külső vinyó is megadta magát, a „felhő”-ket meg elfújta a szél, ami még akkor is fog „működni” az a FOTÓKÖNYV!

Igen, az unokátok fogja lapozgatni!!!

 

A kivitelezés

A borító anyaga nagyon sokféle lehet: vászon, bőr, csipke, stb., ráadásul mindezek különböző színekben is elérhetőek. A belső lapok igazi fotópapírra készülnek, melyeket felkasíroznak egy ún. hordozó kartonra, így lesz 300gr-os a vastagsága. A tekintélyt követelő oldalak egybenyílnak, nem látni középen hajtást vagy oldaltörést. A hatás nem marad el. Kinyitva a két oldal 30x60cm-es lesz! (30x30cm-es fotókönyv esetén)

Fotókönyv
Fotókönyvek

Az esküvői videó (álmaid esküvője mozgóképen)

A személyes találkozón a fentieken túl tisztázzuk a TECHNIKAI RÉSZLETEKet, 4k vagy HD, egy kamera vagy több, és hogy milyen hosszú videót szeretnétek. Egy esküvői videó lehet rövid, zenére vágott összefoglalása a NAGY NAP-nak, ma nagyon divatos megoldás. Lényegében minden említésre méltó esemény benne van, csak röviden (max. 30-35 perc). A másik lehetőség a tradicionális videó, hosszabb snittekkel, teljes beszédekkel stb. (60-90 perc).

Mindenkinek elmondom, az esküvői videó nem attól lesz jobb, ha minél hosszabb! Hanem, hogy minél nézhetőbb legyen.

Emiatt lehetőség van többkamerás esküvői videó készítésére, vágóképekkel, világítással, külön hangfelvétellel. Ha két operatőr dolgozik, akkor igazán filmes hatású lesz az esküvői videó. Az egyik kamera veszi az eseményt, a másik meg "vágóképeket" készít, pl. a rokonok közelijét, hogyan reagálnak a különböző pillanatokban, vagy éppen egy teljesen más kameraállásból mutatja az eseményt.

 

A videó hosszát egyébként az események is nagymértékben befolyásolják, de minden esetben a Ti elképzeléseiteknek megfelelő hosszban és módon vágjuk meg az anyagot. Minden esküvői videóhoz készítünk ajándékba egy 3-5 perces - Highlight klip - összeállítást, amiben a legfontosabb látványos jelenetek benne vannak. Igény szerint feltöltjük az ismert fájlmegosztókra, és csak egy linket kell az ismerősöknek, barátoknak továbbítani.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szenvedélyem egyúttal a hivatásom is. Nekem minden feladat egy újabb kihívás, aminek a legjobb tudásom szerint, a maximumot nyújtva szeretnék megfelelni. Sokféle témát fotóztam már, de aminek különleges varázsa van számomra: AZ ESKÜVŐK MEGÖRÖKÍTÉSE!

​Talán azért, mert az esküvők egyszeri és megismételhetetlen események, tele váratlan fordulatokkal, izgalmakkal. Egy ilyen eseményen nagyon „ott kell lenni”. Minden esküvő egyforma, mondják. Hát csak a nevében, egyébként mindegyik más, soha nincs két egyforma, és ha az ember arra készül, hogy úgy lesz mint a múltkor, hát biztosan nem. Nem úgy, és nem akkor – szóval egy esküvő megörökítése komoly kihívás!

 

Örülök, ha segíteni tudok az ifjú párnak, oldani tudom a feszültségüket, megosztom velük a tapasztalataimat, előre “eljátszom” nekik a nehéz pillanatokat. Jókat nevetünk és így sokkal jobban megmarad mit is kellene csinálni azokban a „nehéz” pillanatokban.

Utólag nagyon hálásak ezért. Az esetek többségében annyira közel kerülünk, megkedveljük egymást, a végén barátokként válunk el, majd nem sokkal később mindezt már terhes fotózás, családi fotózás, stb. követi a régi, jól ismert fotóssal.

Nagyon jó érzéssel tölt el, amikor átadom az anyagot, és látom csillogni a szemüket, az arcukon a boldogságot.

bottom of page